Monday, March 8, 2010

Makan-makan

.
.
Tak pernah jumpa lagi kuih ni, semalam mak buat untuk kali pertama. I minta ubi skit dari mak untuk diberikan kat bebudak, tapi mak refused so dia pon buatla kueh. Kueh tradisional, makan zaman jepon dia kata (dah 50+ tahun tu tak pernah buat). Mula-mula I ingat mak nak buat bebola ubi goreng tu, tapi bukan. Dia kata nak buat "Ketupat Palas Ubi"...ermmm
Mula-mula mak buat camni ...daun palas dianyam jadi bentuk 3-segi, tapi belum isi ketupat lagi. Mak buat macamni untuk "latih" daun palas supaya senang nanti untuk bungkus isi dia. Bila dah diisi dengan adunan ubi (ubi kukur + garam + kelapa tua kukur), balutan daun palas tadi jadi gemuk-gemuk, jadi bentuk piramid.

Pastu mak rebus ketupat ubi yang dah siap hingga masak. Bila dah masak, mak masukkan dalam kuali, jadi macam ni. Warna daun palas pon dah berubah jadi hijau muda. Mak goreng tanpa minyak (apa istilah dia...sangai kot, tataula ini loghat negeri atau memang ada dalam kamus) selama beberapa minit. Aroma dia memang best. Cemana la rupa isi ketupat palas isi ubi ni eh? Tengok mak makan ketupat dengan gula, pastu dia buat air teh-O panas...macam sedap je dia makan. Memandangkan waktu tu dah masa minum petang, I pon joined mak semeja. I belah dua ketupat tapi I tak selera nak cecah gula, jadi I pon ambil goreng ikan puyu berlada (mak juga yang buat tengahari tadi untuk lunch)...camni la rupa kueh dalam piring.

Macam ketupat palas isi pulut juga, tapi isi dia lagi kenyal. Makan waktu panas-panas OK la...bila dah sejuk, baling kat dinding pon dia boleh melantun-lantun macam bola. Tapi I TAK try buat pon, takut kalo mak tau I buat permainan kueh dia grenti I kena sok-sek...hehehe

Apa-apa pon mekaseh mak sebab buat kueh ni yang I tak pernah tengok sebelum ni.
.
.

2 comments:

Nor Rasidah said...

yummy...makanan zaman jepun. I pun tak pernah rasa.

LopehPoultry Farm said...

kita kena simpan butiran benda mcmni...nnt nak wat masakan authentic N9...mesti best!