.
.
Tak pernah jumpa lagi kuih ni, semalam mak buat untuk kali pertama. I minta ubi skit dari mak untuk diberikan kat bebudak, tapi mak refused so dia pon buatla kueh. Kueh tradisional, makan zaman jepon dia kata (dah 50+ tahun tu tak pernah buat). Mula-mula I ingat mak nak buat bebola ubi goreng tu, tapi bukan. Dia kata nak buat "Ketupat Palas Ubi"...ermmm.
Mula-mula mak buat camni

Pastu mak rebus ketupat ubi yang dah siap hingga masak. Bila dah masak, mak masukkan dalam kuali, jadi macam ni. Warna daun palas pon dah berubah jadi hijau muda. Mak goreng tanpa minyak (apa istilah dia...sangai kot, tataula ini loghat negeri atau memang ada dalam kamus) selama beberapa minit.


Macam ketupat palas isi pulut juga, tapi isi dia lagi kenyal. Makan waktu panas-panas OK la...bila dah sejuk, baling kat dinding pon dia boleh melantun-lantun macam bola. Tapi I TAK try buat pon, takut kalo mak tau I buat permainan kueh dia grenti I kena sok-sek...hehehe
Apa-apa pon mekaseh mak sebab buat kueh ni yang I tak pernah tengok sebelum ni.
.
.
.
2 comments:
yummy...makanan zaman jepun. I pun tak pernah rasa.
kita kena simpan butiran benda mcmni...nnt nak wat masakan authentic N9...mesti best!
Post a Comment