Harini setelah seminggu bercita2 nak wat kimchi sendri, akhirnya jd kenyataan gak. Semlm beria2 gi pasar beli barang selepas abih keje ambil stok hampas kelapa ngan sayur terbuang dr pakcik2 pasar. Rasa nak cuti 2 3 hari drpd gi pasar. Penat..penat..penat....
Kimchi ni nanti kalo tak menjadi rs dia mcm kat restoren korea tu, nampaknya kenalah sedekah kat ayam2 di reban. Sure bebudak turkey yg akan beria2 berebut habihkan dlm through mknan, seperti biasa. Depa ni gila mkn sayur, kadang2 lebihan serai dlm lauk lemak kuning pon depa giler berebut. Lately, bebudak turkey ni duk perabih pokok sireh, pandan ngan "pucuk peper"...sampaikan kena pagar dah semua tu. Yang bestnye, tataula nnt rasa daging turkey ni cemana..ntah2 berperisa pedas cam sireh, wangi seperti pandan dan sedikit kelat cam pucuk peper. hehehe
Berbalik pd kimchi td, terlupa letak saseme seeds la plak. Sure nnt tak wangi dan rs sedap sgt. Huhuhu...takpe, lepas2 ni leh try letak lg. Lagipon kimchi elok untuk intestinal health sbb dia ada good bacteria mcm dlm yakult tu. Dan semua bahan2 tak dimasak serta kaya serat.
Sekarang ni semua ambilkira, mkn apa dan minum apa. Umur dah meningkat, kalo asik mkn ayam dan telur je selalu, bahaya gak. Keje jaga ayam ni bukanla byk sgt exercise, lebih2 pon angkat barang, berlari sekali sekala waktu kejar ayam untuk ditangkap...selain drpd masa tu terlepak dan keje rileks2 (tengok ayam laa...). So far blum ada lg kena sakit teruk, demam pun 2 3 bulan sekali. Yang kerap sikit sakit, kena sore throat. Tapi ubat dia sng ja, gi klinik minta ubat gargle pastu okla. Salah sendiri juga sapa suh contact dgn ayam itik tak pakai mask...huhuhu
Sapa2 rs nak wat eksperimen sendri utk buat kimchi, lehla gi direct kat url ni, kimchi ...hopefully menjadi la kan. Selamat Menyambut Maal Hijrah. Harap2 tahun baru ni dimurahkan rezeki dan ayam itik bertambah bilangan serta sihat2 semua. Amin.
Kimchi ni nanti kalo tak menjadi rs dia mcm kat restoren korea tu, nampaknya kenalah sedekah kat ayam2 di reban. Sure bebudak turkey yg akan beria2 berebut habihkan dlm through mknan, seperti biasa. Depa ni gila mkn sayur, kadang2 lebihan serai dlm lauk lemak kuning pon depa giler berebut. Lately, bebudak turkey ni duk perabih pokok sireh, pandan ngan "pucuk peper"...sampaikan kena pagar dah semua tu. Yang bestnye, tataula nnt rasa daging turkey ni cemana..ntah2 berperisa pedas cam sireh, wangi seperti pandan dan sedikit kelat cam pucuk peper. hehehe
Berbalik pd kimchi td, terlupa letak saseme seeds la plak. Sure nnt tak wangi dan rs sedap sgt. Huhuhu...takpe, lepas2 ni leh try letak lg. Lagipon kimchi elok untuk intestinal health sbb dia ada good bacteria mcm dlm yakult tu. Dan semua bahan2 tak dimasak serta kaya serat.
Sekarang ni semua ambilkira, mkn apa dan minum apa. Umur dah meningkat, kalo asik mkn ayam dan telur je selalu, bahaya gak. Keje jaga ayam ni bukanla byk sgt exercise, lebih2 pon angkat barang, berlari sekali sekala waktu kejar ayam untuk ditangkap...selain drpd masa tu terlepak dan keje rileks2 (tengok ayam laa...). So far blum ada lg kena sakit teruk, demam pun 2 3 bulan sekali. Yang kerap sikit sakit, kena sore throat. Tapi ubat dia sng ja, gi klinik minta ubat gargle pastu okla. Salah sendiri juga sapa suh contact dgn ayam itik tak pakai mask...huhuhu
Sapa2 rs nak wat eksperimen sendri utk buat kimchi, lehla gi direct kat url ni, kimchi ...hopefully menjadi la kan. Selamat Menyambut Maal Hijrah. Harap2 tahun baru ni dimurahkan rezeki dan ayam itik bertambah bilangan serta sihat2 semua. Amin.
>> kimchi cubaan wat pertama kali ni masin gegiler...sampai rs pahit...aritu masa cured kobis tu terletak byk garam padahal rendam dlm air garam je. Sekarang ni dh jadi cam ikan masin lak...kekekeke
1 comment:
kimchi?
sodap tak?
raso cm mano?
Post a Comment